sobota 24. mája 2014

New York s New York Passom II.

Predchádzajúci článok bol úvodom do môjho vysoko subjektívneho  názoru (o; o  New York Passe. Celkovo predstavím 12 múzeí / prehliadok, ktoré sme stihli počas 6 dňového pobytu. Všetky som zoradila do pomyselného rebríčka a 5 najlepších z nich vám predstavím v dnešnom článku. Ak však budete mať viac času na sighseeing, určite by som nezavrhovala ani viaceré z predošlého článku. Medzi ne patrili najmä Rockefeller Center Tour či Intrepid Sea, Air & Space Museum. Okrem jednotlivých atrakcií sa dozviete tiež celkové zhodnotenie NYPass a spomeniem aj ďalšie MUST see, ktoré sme nestihli / boli zatvorené.
5. Grand Central Terminal Audio Tour - 8 dolárov

Ak chcete navštíviť jednu z najkrajších vlakových staníc na svete, nepotrebujete k tomu žiadny New York Pass. Vďaka nemu však dostanete zadarmo audiotour na okienku približne v centre hlavnej haly, a vďaka nej sa váš názor na Grand Central Terminal minimálne tisíc krát zlepší (o; Dozviete sa o hodinách, ktoré sú riadené jadrovo, a vďaka tomu sú najpresnejšie (môj čas na mobile zodpovedal ((o; )  a ktoré sú aj najznámejším miestom na stretnutie sa  NYC. Taktiež ak sa postavíte do rohu a budete niečo hovoriť, v druhom rohu budú môcť všetko počuť. Odkedy som sa vrátila, vždy zaskučím, keď vidím GCT v seriáli či vo filme. A nech si kto chce, čo chce hovorí, aj tak sa mi najviac páčili Centralopoly (o; V hre nájdete aj Kissing Room - či skôr halu príjazdov (o;


4. Central Park Sightseeing Bike Tours & Rentals - 49 dolárov

Cyklo prehliadka Central Parku bola jednoznačne najdrahšiou zo všetkých atrakcií, ktoré sme vďaka NYPass videli a určite by sme na ňu bez neho nešli. Prehliadka však bola určite super, vďaka bicyklu sme videli takmer celý park a trvalo to omnoho kratšie ako pešo. Ak by ste však chceli využiť túto prehliadku rovnako ako my, príďte čo najskôr, keďže nikde nie je uvedená informácia, že je limitovaný počet len 15 držiteľov na jednu prehliadku. Keďže však medzitým pridali ďalšiu požičovňu, možno už nebude taký dopyt (o; My sme prišli 9:15 a boli sme číslo 13 a 14. 


Na začiatku tour sa zastavíte v hall, čo je asi najobľúbenejšie miesto pre nevesty. V novembri ich tam vraj bolo 18 naraz, nahodili šaty, zavolali fotografov a šup fotky do albumu. Nikoho zjavne netrápilo, že svadba je úplne inokedy. Ďalšia zástavka je výhľad na The lake - aké to originálne meno (vraj sa čaká, kým ho budú môcť pomenovať po niekom) - ďalšie obľúbené miesto na žiadosti o ruku. Mimochodom, nádejná snúbenica je dosť v šachu, to nie je len tak povedať nie v strede jazera. Inak tiež máte pocit, že Newyorčania myslia len na svadby? Počas prehliadky prejdete aj okolo Guggenheimovho múzea, či miesta, kde vydýchol John Lennon posledný krát. Počas prehliadky počítajte s nárastom elánu na cvičenie, keďže sa budete predierať skupinky športovcov.


3. Inside Broadway Tours - 35 dolárov

Prehliadka o štvrtej je skvele načasovaná, keďže skončíte akurát včas na predstavenie o siedmej (o; Ak však ešte lístky nemáte, dostanete skvelé rady, na ktoré predstavenie sa oplatí ísť, či kde zohnať najlacnejšie lístky na predstavenia v ten istý deň. Okrem toho na Broadway často vystupujú hollywoodske hviezdy, takže nezmeškajte príležitosť ich vidieť. 

Vďaka prehliadke uvidíte takmer všetky divadlá, dozviete sa o rozdiele medzi Broadway a off-Broadway, zistíte, že zbúranie 3 divadiel a postavenie veľkého hotela môže za to, že je z Broadwaya bezpečné miesto, alebo že West Side Story bol najreálnejší muzikál na Broadway. Najlepšiu produkciu a efekty majú Disney predstavenia a Newyorčania sa nikdy nevedia dočkať nových a najdrahšíie predstavenie všetkých čias bol Spiderman, ktorý po ruku zrušili. A viete prečo podnikatelia tak radi investujú do divadiel na Broadway? Veria, že ich predstavenie bude aspoň tak dlho hrané ako Phantom of Opera z najdlhšie hraných a oni na tom rozprávkovo zarobia.



Inak na Broadway sa dá zarobiť aj inak. Napríklad si môžete dať patentovať vystupovanie len v trenkách. Na uliciach New Yorku tak roky vystupoval Naked Cowboy, v klipe ho napodobil Eminem a vďaka pantentu ho stál tento nápad 4 milióny dolárov. Naked Cowboy peniaze investoval do v súčasnosti jednej z najlepších reštaurácii v NYC, v súčasnosti môžete nájsť na ulici viacero spievajúcich kovbojov, ktorých si najal ten pôvodný. Toho ešte na uliciach stále môžete nájsť, keďže sa svojej milovanej práce nechce úplne vzdať (o;

2. The New York City Police Museum - 5 dolárov

Popravde, sem sme išli úplne náhodou. Vonku lialo, bolo to blízko 9/11 Memorial a zadarmo pre držiteľov 
NYPass. Úžasná výstava, ktorá je dočasne presťahovaná kvôli vytopeniu počas hurikánu Sandy. V rámci múzea bývajú dočasné expozície, v čase našej návštevy to boli najznámejšie fotky z 9/11 a príbehy ľudí, ktoré ich odfotili. Druhá expozícia je práve tým dôvodom, prečo je u mňa na druhom mieste - Ženy v polícii. Jej súčasťou bola história zapojenia žien do polície, názory na ich vstup či dokonca výzbroj, ktorú používali. Keďže moja dizertačka bola orientovaná na ženy a na sociálnu oblasť, nemohli ponúknuť asi nič lepšie (o;

"Use your gun as you would your lipstick - use it only when you need it , and use it intelligently. Don't overdo either one."   

Major La Guardia


"The idea of women driving a radio car is enough to make you want to quit and join the Fire Department."

Patrolman, 1st Precinct


Keď idete na Sochu slobody, nečakáte, že to nakoniec bude tá menej zaujímavá časť vášho výletu. Mne sa presne toto stalo. Po zástavke na Soche slobody pokračuje ferry na Ellis Island a keď si predstavím, že priateľ chcel tento ostrov vynechať, obchádzajú ma mdloby... (o; Na ostrove sa nachádza múzeum presne na mieste, kde prisťahovalci začínali svoj život v zámorí. Predstavte si, že cestujete z úplne vyhladovanej krajiny, a vaše kroky vedú k vedľajšiemu ostrovu od Ellis Island. Podľa mňa nádherná symbolika.


Celý čas v múzeu som mala zimomriavky a nebolo treba počúvať ani audiotour. Vedeli ste napríklad, že v 19. storočí zomrelo od hladu v Írsku jeden milión ľudí a dva milióny sa vysťahovali, a to napriek tomu, že Veľká Británia mala jedlo a veselo ho predávala do zahraničia? V USA fungovalo dokonca aj odoberanie detí rodinám a ich umiestňovanie na farmy. Prekvapivo tento experiment zafungoval a keď deti odrástli, presťahoval sa za nimi zvyšok rodiny. Toto a ešte omnoho naájdete v múzeu, ktoré nesmiete vynechať. A stačí vám k tomu NYPass. A ak máte rodinu v USA, môžete nájsť ich meno v záznamoch o prisťahovalcoch.


New York Pass sa nám v konečnom dôsledku oplatil. Celková cena všetkých atrakcií, ktoré sme navštívili, bola 263 dolárov, pričom za NYPass sme vďaka akcii zaplatili 184 dolárov, to znamená úsporu 79 dolárov. Bohužiaľ v dobe našej návštevy nebolo ešte otvorené 9/11 Tribute Center (17 dolárov), boli zrušené denné prehliadky v Carnegie Hall (10 dolárov) či sme tam neboli žiadnu stredu, kedy sú v Harleme gospelové tour (25 dolárov). 

Zaujal vás New York Pass, máte ďalšie otázky? Neváhajte sa opýtať v komentároch alebo na e-mailovej adrese gomistories@gmail.com.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára